Niemand houdt er natuurlijk van om bezig te zijn met zijn of haar eigen dood. Toch is het een onderwerp er wel een waar we bij stil moeten staan. Dit hangt samen met diverse factoren, maar de voornaamste factor hierin is de uitvaartverzekering. Een uitvaart is anno 2021 namelijk een enorme kostenpost geworden. Waar je uitvaart vroeger met enkele honderden euro’s/guldens wel geregeld kon worden ben je hier tegenwoordig minimaal 1450 euro aan kwijt. Omdat er tegenwoordig zoveel geld mee gemoeid gaat is het verstandig om hier een verzekering voor af te sluiten. Zo blijven je nabestaanden niet ineens met een enorme kostenpost zitten. In deze blog vertellen we je dan ook graag waar je op dient te letten bij het afsluiten van een uitvaartverzekering!
Uitvaart vrijheid
Net als dat je bij een zorgverzekering moet letten op je zorg vrijheid dien je bij een uitvaartverzekering op je uitvaart vrijheid te letten. Het verschilt namelijk per uitvaartverzekering polis waar je jouw uitvaart kunt regelen. Wil jij bijvoorbeeld per se in een crematorium rotterdam jouw uitvaart hebben? Dan dien je in de polis te lezen of je deze keuzevrijheid überhaupt hebt. Wanneer je dit zelf niet zo belangrijk vindt, dan is het alsnog aan te raden om dit met je nabestaanden te bespreken. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat jouw nabestaanden wel heel graag willen dat je uitvaart op een specifieke plek kan plaatsvinden!
Soort vergoeding
Je spreekt tijdens het afsluiten van de uitvaartverzekering een manier af waarop jouw verzekering uitkeert Dit kan een in natura uitkering zijn of een kapitaaluitkering. Bij de in natura uitkering worden er bepaalde dingen door de verzekeraar vergoed, denk hierbij aan een x aantal plakken cake of een x aantal koppen koffie. Bij een kapitaaluitkering wordt er van tevoren een vast bedrag afgesproken. Wanneer de kapitaaluitkering bijvoorbeeld 6.000 euro is, dan kunnen de nabestaanden tot 6.00 euro aan kosten declareren bij de uitvaartverzekering. De kapitaaluitkering is echter wel een gevaarlijke keuze aangezien uitvaarten steeds duurder worden. Waar je vroeger met een kapitaaluitkering van 1.000 euro gegarandeerd goed zat, heb je daar anno 2021 helemaal niets meer aan!