Voor een waardig afscheid kies je een uitvaartondernemer die bij je past

Dit moet er geregeld worden voor een uitvaart

Een uitvaart, zoals bijvoorbeeld een uitvaart in Hoogerheide, is ten alle tijden een trieste gelegenheid. Doordat mensen vaak overstuur zijn door het overlijden van een dierbare, kan het soms lastig zijn om goed na te denken over wat er precies allemaal geregeld moet worden bij zo’n uitvaart. Toch is het belangrijk om te weten welke dingen er allemaal geregeld moeten worden voordat een uitvaart plaats gaat vinden. In deze tekst gaan we dan ook kijken wat er allemaal geregeld moet worden voor bijvoorbeeld een uitvaart in Hoogerheide.

Inlichten

Als eerst is het belangrijk om alle belangrijke mensen te informeren van het overlijden van de dierbare. Denk hierbij aan familieleden en vrienden die dichtbij staan, maar ook de dokter en een eventueel behandelend arts in het ziekenhuis. Vervolgens is het belangrijk om de begrafenisverzekering in te lichten over het overlijden. Zij kunnen dan vast een melding maken in het systeem zodat het duidelijk is dat iemand overleden is en er binnenkort een crematie of uitvaart plaats zal vinden.

Administratieve zaken

Vervolgens is het belangrijk dat bepaalde administratieve zaken al uitgezocht worden. Vaak is er op het moment zelf nog geen akte van overlijden, maar wanneer deze er wel is, kan er een hoop gedaan worden. Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met het stopzetten van lopende abonnementen of diensten zoals energie en gas. Ook de notaris die er eventueel is wanneer er een testament is, kan vast ingelicht worden zodat duidelijk kan worden wat er in het testament staat. Lopende verzekeringen kunnen stopgezet worden en lopende bankrekeningen kunnen vast uitgezocht worden zodat het bekend is welke rekeningen er lopen.

Uitvaartverzorging

De volgende stap is in contact komen met de uitvaartverzorger. Samen met de uitvaartverzorger kan er al het een en ander besproken worden over hoe de uitvaart er uit zal gaan zien. Is er wellicht een wensenboekje? Hierin staat opgenomen wat de wensen van de overleden persoon zijn voor de uitvaart die plaats zal gaan vinden. Ook kun je hierin vinden of iemand bijvoorbeeld begraven of gecremeerd wil worden. Naar aanleiding van dit boekje kan de uitvaart verzorgd gaan worden. Ook staan er in dit boekje vaak wensen over bepaalde liedjes en hoe de verdere aankleding van de begrafenis geregeld moet worden. In samenwerking met de begrafenisondernemer en de uitvaartverzekering kan de uitvaart geregeld worden en kan er een waardig afscheid voor de overledene komen.